Ποιές είναι οι κατάλληλες ημέρες για να κάνω ΠΑΠ ΤΕΣΤ;

4-5 ημέρες πριν και 4-5 ημέρες μετά την 14η ημέρα του κύκλου

Κάθε πότε πρέπει να κάνει μια γυναίκα ΠΑΠ Τεστ;

Κάθε χρόνο, κατόπιν συνεννόησης με τον γυναικολόγο ή τον κυτταρολόγο που θα κάνει τη λήψη

Πότε ξεκινάει μια γυναίκα να κάνει ΠΑΠ Τεστ;

Μια γυναίκα πρέπει να κάνει ΠΑΠ Τεστ από τη στιγμή που θα έχει την πρώτη ελεύθερη σεξουαλική της σχέση

Γιατί χρειάζεται να κάνει μια γυναίκα ΠΑΠ Τεστ;

Το ΠΑΠ Τεστ ανιχνεύει τις αλλοιώσεις των κυττάρων που προκαλούνται από τον ιό HPV, ο οποίος ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Επίσης, ανιχνεύονται και άλλοι ιοί όπως αυτός του έρπητα και φλεγμονές του κόλπου και του τράχηλου καθώς και οι αιτιολογικοί παράγοντες (όπως π.χ. μύκητες, μικρόβια κ.α.). Τέλος το ΠΑΠ Τεστ είναι ο καθρέφτης της λειτουργίας της μήτρας.

Πώς γίνεται η κυτταρολογική εξέταση ούρων;

Για να γίνει μια κυτταρολογική εξέταση ούρων πρέπει να συλλέξετε τα δεύτερα πρωινά ούρα τριών διαφορετικών ημερών σε ουροσυλλέκτη και να τα παραδώσετε στο κυτταρολογικό εργαστήριο.

Πώς γίνεται η κυτταρολογική εξέταση πτύελων;

Για να γίνει μια κυτταρολογική εξέταση πτύελων πρέπει να συλλέξετε τα πτύελα 24ώρου μετά από βαθιά απόχρεμψη μέσα σε ουροσυλλέκτη που περιέχει 50% διάλυμα οινοπνεύματος για τρεις ημέρες. Καλό θα είναι να ζητήσετε από τον φαρμακοποιό σας να σας προετοιμάσει τους 3 ουροσυλλέκτες με το διάλυμα αυτό.

Αφορά όλες τις γυναίκες η εξέταση για τα γονίδια BRCA1 και BRCA2;

Όχι, δεν είναι μια εξέταση ρουτίνας. Δεν γίνεται επειδή φοβόμαστε μήπως αρρωστήσουμε, αλλά μόνο αν συντρέχουν οι λόγοι και υπάρξει συγκατάθεση από μια ομάδα ειδικών: ογκολόγου, γενετιστή, ενδοκρινολόγου, ψυχιάτρου.

Ποιές γυναίκες πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν την εξέταση για τα γονίδια BRCA1 και BRCA2;

Όσες βρίσκονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου.Δηλαδή όσες έχουν εμφανίσει καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών σε ηλικία κάτω των 45 ετών ή έχουν δυο συγγενείς 1ου ή 2ου βαθμού που εμφάνισαν καρκίνο του μαστού σε ηλικία κάτω των 50 ετών. Επίσης όλες οι γυναίκες που έχουν νοσήσει απο καρκίνο των ωοθηκών ανεξαρτήτως ηλικίας.

Τι σημαίνει αν το τέστ για τα γονίδια BRCA1 και BRCA2 βγεί θετικό;

Οτι η γυναίκα έχει αρκετές πιθανότητες να εμφανίσει τη νόσο: 50% ώς τα 50 της χρόνια και 87% ώς τα 75. Πάντως, το να είναι κανείς φορέας γονιδίου δεν σημαίνει οτι θα αρρωστήσει οπωσδήποτε. Απόδειξη το γεγονός οτι στην ίδια οικογένεια, άτομα που φέρουν το γονίδιο δεν νοσούν. Αλλωστε, ο καρκίνος είναι πολυπαραγοντικός. Οφείλεται στην αλληλεπίδραση του γενετικού υπόβαθρου και των περιβαλλοντικών παραγόντων  .

Ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία για το εμβόλιο του HPV;

Το εμβόλιο έναντι του ιού HPV (και συγκεκριμένα των τύπων 16,18,6,11) αποτελεί απο 6ετίας εμβόλιο ρουτίνας για τα κορίτσια 12-15 ετών. Η ηλικία αυτή και κατά προτίμηση η ηλικία των 12 ετών είναι η περίοδος όπου ολοκληρώνεται η σειρά των εμβολίων του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, γιατί η ανταπόκριση του οργανισμού βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Το εμβόλιο προσφέρει μεγάλο όφελος και σε όσες απο τις μεγαλύτερες γυναίκες έως 26 ετών δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν στην ηλικία 12 -15 ετών.